Svenska internationella framgångar

Sverige har under många år utmärkt sig som ett musikland. Främst är det kanske inom popen som landet har exporterat oproportionerligt många artister i förhållande till folkmängden, men även inom rocken har ett antal stjärnskott och världsnamn skapats. Här kan du läsa om några av de största artisterna och banden inom svensk rock.

Yngwie Malmsteen

Yngwie Malmsteen, eller Lars Johan Yngve Lannerbäck, är en av de mest framgångsrika gitarristerna genom tiderna. Inte bara nationellt sett, utan även globalt. Han blev tidigt uppmärksammad för sitt mycket snabba spelande, och fick bland annat förfrågan om att gå med i band som KISS och Queensrÿche.

Han tackade dock nej eftersom han ville spela under eget namn, men var ändå med i ett antal grupper innan han 1984 slutligen satte ihop sitt eget soloband. Samma år nominerades han till en Grammy för skivan Rising Force – men vann inte.

Europe

Europe startade under sena 70-talet, när medlemmarna fortfarande var tonåringar. I början spelade de relativt tung rock, som inte ansågs lika kommersiell som deras senare skivor. I samband med Rock-SM 1982 bytte de namn från Force till Europe och tog hem segern. Därefter släpptes ett självbetitlat album, som sålde i över 30 000 exemplar i Sverige.

De riktigt stora framgångarna, som gjorde Europe till ett världsnamn, kom 1986 när skivan The Final Countdown släpptes.  Singeln, med samma namn, sålde i över 8 miljoner exemplar och spelas i hög utsträckning även idag. Dessutom nådde den förstaplatsen på listorna i 26 olika länder.

In Flames

In Flames har funnits med sedan 1990, och har hunnit bli ett världsnamn sedan dess. De har hyllats för sin ljudbild, som är tung och mycket melodiös på en och samma gång. Bland meriterna kan flertalet svenska grammisar nämnas, samt en utnämning som ”Best international band” under Metal Hammer Golden Gods Awards. Internationellt ses de som pionjärer inom undergenren metalcore, och har starkt influerat band som till exempel Darkets Hour och As I Lay Dying.