Rocken i Sverige

Rockmusiken var inte det enda som kom från USA i slutet på 50-talet, som influerade ungdomskulturen i Sverige och i andra Västländer. Bilar och kulturen som kom med dem var också något som många svenska ungdomar tog stort intresse i. Samtidigt var just musiken, och då rocken, en viktig del av den kulturen. Det främsta namnet var Elvis Presley, men en rad andra artister skulle komma att bli kända i Sverige på kort tid, till exempel Little Richard.

Även Svenska artister har varit stor inom rocken, något som svenska turistsajten Visit Sweden skriver om på sin hemsida.

Rocken blir etablerad

I slutet av 50-talet började rocken bli etablerad i Sverige. Även Sveriges Radio, som ansågs vara ganska långsamma på nya trender, satte igång programmet spisarparty, som spelade ”delvis Presley, delvis Jazz”. I samma veva började tidiga svenska rockpionjärer att spelas på radionätet. Till exempel kunde Little Gerhard, Boris och Ragge höras regelbundet på radio samt synas på galor.

Vid den här tiden var fortfarande termen ”rock” inte riktigt etablerad i Sverige, och många var osäkra på vad som faktiskt var rock och inte. Det här skulle dock komma att ändras ganska snabbt. Under 60-talet kom sedan svenska stjärnor som Jerry Williams och The Violents. Jimi Hendrix var samtidigt en av de artister som började bli riktigt stora i Sverige, och hans spelning på Gröna Lund 1968 anses av många vara legendarisk.

70-talet

Under 70-talet kom flertalet stora band att bli kända i Sverige. Många av dem var från USA, men en hel del kom också från Storbritannien. Ett exempel på ett brittiskt band som snabbt blev stort var Deep Purple, när de lanserade singeln Smoke on the Water i början av årtiondet. Många menar idag att spåret var den första, riktiga hårdrockslåten någonsin. Soundet var tungt, och riffen aggressiva. Andra artister som var mycket omtyckta i Sverige under 70-talet var bland annat dessa:

  • David Bowie
  • Thin Lizzy
  • KISS

Det var främst under slutet på 50-, 60- och 70-talen som rocken gjorde sitt långa intåg till Sverige. Bara under den här tiden hann musikstilen förändras mycket. Sedan dess har en rad olika subgenrer skapats. Svenska band har varit framgångsrika i flera av dessa genrer, på senare år kanske främst inom metal.