Rockens historia

Rockens historia är svår att sammanfatta i en artikel. Däremot finns det tveklöst vissa avgörande grupper och perioder, som starkt har bidragit till att ta rocken dit den är idag. Startskottet kan man säga skedde under 1950-talet, när rock and rollen blev stor i USA. Det skulle inte dröja länge förrän musikstilen spred sig över andra delar av världen.

50-talet

Grunden till dagens rockmusik, och alla subgenrer som hör den till, går att finna i 50-talets rock and roll. Rock and roll, i sin tur, härstammar från musikstilar som i huvudsak förekom hos den svarta befolkningen i USA, så som gospel och RnB. Även countrymusik var en viktig stomme i den blandning av musikstilar som skulle influera rock and rollen.

Den största ikonen under 50-talet var utan tvekan Elvis Presley, som är en av världens mest spelade artister än idag. Med hits som Ain’t Nothing but a Hound dog och That’s All Right (Mama), som många hävdar är den första inspelade rock and roll-låten, blev han snabbt ett stort namn.

60-talet

Stora delar av 60-talet dominerades av Beatles, som idag ofta betraktas som pop, även om de gjorde många låtar som låg nära rocken. De var influerade av bland annat soul, surf-rock och blues. När bandet spelade på kultshowen The Ed Sullivan Show, var Beatles-febern ett faktum. I såväl USA, som Storbritannien, Sverige och många, många andra länder spelade Beatles för fulla hus.

Något som skulle likna rocken vi är mer vana vid idag, var garagerocken som kom till under mitten av 60-talet. Musiken var ofta råare och tyngre än till exempel Beatles och Rolling Stones.

70-talet

På 70-talet började rocken på riktigt att utvecklas till det vi är vana vid att höra idag. En stor milstolpe för hårdrocken var när Deep Purple, år 1972, släppte singeln Smoke on the Water. De flesta har hört den, och de flesta som någon gång gett sig på att spela elgitarr, trummor eller elbas har säkert lärt sig den (eller åtminstone försökt).

Under 70-talet skulle glamrocken komma att bli stor med artister som David Bowie och Iggy Pop. Faktum är att många av de band som idag är riktigt stora, så som Aerosmith, KISS, AC/DC (ett av våra favoritband på Diehard.se) och Van Halen, grundades under 70-talet. Under nästföljande årtionden fram till idag har otaliga subgenrer skapats, alla med sina respektive ikoner.