Klassiska rockfestivaler

Runt om i landet och i världen hålls rockfestivaler varje år. Vissa av dessa har gått till rockhistorien som särskilt tongivande – en del mer betydelsefulla än andra. Det mest kända exemplet är kanske Woodstock 1969, där nästan en halv miljon människor såg artister som Jimi Hendrix, The Who och Creedence Clearwater Revival uppträda. Läs mer om Woodstock, och andra stora rockfestivaler, nedan.

Woodstock

Den här festivalen fick sitt namn eftersom den var tänkt att arrangeras i staden Woodstock i USA. När arrangörerna inte fick tillstånd för detta upplät istället en mjölkbonde mark åt dem. Man hade räknat med att uppemot 200 000 besökare skulle komma – men istället dök över en halv miljon människor upp. Det exakta antalet besökare är inte känt, men är sannolikt fler än så.

Höjdpunkter under festivalen var bland annat Jimi Hendrixs tolkning av Star Spangled Banner, samt Janis Joplins starka sånginsatser. När festivalen var slut sa John Lennon att det var den ”största folkmassa som någonsin samlats, där syftet inte var att kriga”.

Rock am Ring/Rock im Park

Rock am Ring och Rock Im Park är egentligen två olika festivaler, men brukar alltid ses som ett evenemang. Detta eftersom de sker under samma tid och att artisterna som uppträder på Rock am Ring, också uppträder på Rock im Park. Ett antal undantag har skett genom åren, men som regel är det samma line-up.

Festivalen var från början tänkt att endast hålla en gång, i syfte att inviga en ny racerbana vid tyska Nürburg. Istället för en engångsfestival har det blivit återkommande event varje år, där många av världens största artister och band har spelat.

Coachella

Visserligen är Coachella inte enbart en festival där rock spelas, det är nästan vanligare med andra genrer. Men med tanke på storleken och de många, stora rockband som spelat på festivalen får den ändå en plats på listan. Bland namnen som har spelat här kan Radiohead, Oasis och Rage Against the Machine nämnas.

Festivalen, som hålls i Indio i Kalifornien, startade 1999. 2000 gjorde man ett uppehåll av ekonomiska skäl, men sedan året därpå har Coachella hållits årligen med goda besökssiffror.