Så kan du som musiker trygga din inkomst

Gör så mycket du kan själv och arbeta extra. Det finns mycket du som musiker kan göra för att slippa oroa dig över din ekonomi.

Att lyckas som musiker är svårt. Att vara på den absoluta världstoppen är ännu svårare. En musikkarriär kan ta slut när som helst och bara för att man haft en hit betyder inte det att även nästa låt blir det.

Därför är det viktigt att du som musiker redan från början tänker på din ekonomi. Med några enkla knep kan du se till att trygga din inkomst.

1. Undvik mellanhänder

Ta kontrollen över dina egna spelningar och undvik massa mellanhänder. Det kostar pengar vilket i slutändan innebär mindre pengar till dig själv. Det du kan göra själv bör du även göra själv. Kan du boka lokal att spela i bör du göra det, låt ingen annan göra det åt dig.

2. Arbeta vid sidan om

Beroende på hur många spelningar du har och hur mycket du tjänar på dessa kan du skaffa dig ett extrajobb. På så vis får du in pengar emellan spelningarna och du kan fokusera på musiken i lugn och ro. Skulle det gå lite trögt under en period vet du att du får in pengar för att betala dina räkningar.

3. Gå med i a-kassan

Det finns många anledningar till att vara med i a-kassan när man arbetar. Det är alltid viktigt att vara med när man arbetar, man vet ju aldrig om man blir arbetslös. Ännu viktigare är det för dig som är musiker, vilket kan vara en relativt otrygg bransch, åtminstone om du inte är etablerad musiker.

Är du med i a-kassan får du ersättning så du klarar dig. Med vetskapen om att du har a-kassan i ryggen kan du fokusera fullt på din musik utan att oroa dig för den ekonomiska biten.

4. Spara pengar

Din inkomst kan variera kraftigt mellan olika månader. Den kan påverkas från alltifrån hur många spelningar du gjort, till om du sålt några skivor. Se därför till att spara pengar när du har en bra ekonomisk månad. Har du ett sparande behöver du inte oroa dig för oförutsedda utgifter eller om du någon månad inte får in så mycket pengar. Du har alltid så du klarar dig.