Instrument

Historiskt sett har den uppsättning instrument som använts för rockmusik varit något begränsad. Det har i huvudsak varit gitarr, bas och trummor som förekommit i rockband. På 70- och 80-talet skulle synthen komma att göra intåg på riktigt i rockmusiken, och den används i hög utsträckning även idag. Trots allt är det just bas, trummor och gitarr som utgör den riktiga stommen i rocken – i den här texten kan du läsa mer om dem.

Gitarr

Flera av de största ikonerna inom rocken har varit just gitarrister. Som exempel kan Jimi Hendrix, Angus Young och Van Halen nämnas. Med det sagt är det inte bara i rocken som elgitarren förekommer. Det är även ett instrument i till exempel jazz, punk, blues, pop och många fler genrer än så. I just rocken har den dock en särskilt stor betydelse.

I början av 1900-talet användes gitarren i huvudsak som kompinstrument till genrer som blues och flamenco. I takt med att med att nya musikstilar och instrument fick en allt en större plats i grupper och band, blev gitarren överröstad. Under 1920-talet började gitarrmakaren Gibson att experimentera med inbyggda mikrofoner i gitarrerna för att de skulle låta högre – och resten är historia.

Trummor

Batterister står normalt lite längre bak på scenen, skymda av pukor och cymbaler. Det har dock inte hindrat flertalet ikoniska trummisar från att växa fram och kliva in i rampljuset på riktigt. Som exempel kan Neil Peart, Ringo Starr, John Bonham och Keith Moon nämnas.

Ett rockband utan trummor är svårt att tänka sig. Tillsammans med basen är det dessa två instrument som står för själva fundamenten i låtarna. Det blir dock allt vanligare att trummorna programmeras i musikprogram, snarare än att faktiskt spelas in. I rocken är det dock i allra högsta grad fortfarande levande trummor som gäller. Tendensen märks främst i andra genrer.

Elbas

De flesta brukar kort och gott säga ”bas”, men för att inte förväxla instrumentet med den akustiska ståbasen är begreppet elbas lite tydligare. Ikoniska bassister att nämna är till exempel Phil Lynott från Thin Lizzy, Geddy Lee från Rush och Flea från Red Hot Chili Peppers. Både Phil och Geddy är också sångare, men Flea utmärker sig enbart genom sitt basspelande.

Den första elbasen kom under 1930-talet, tillverkad av Audiovox. Idag är Fender och Rickenbacker bland de ledande producenterna. Fender var den första att massproducera basar med band på halsen, vilket den akustiska ståbasen inte har. Det här gör inlärningskurvan betydligt brantare och har troligen bidragit till framväxten av en hel del musikgrupper sedan dess.

Förvaring av instrument

En av de viktigaste faktorerna att tänka på när du ska förvara ditt instrument är temperaturen. Det är inte nödvändigtvis gradtalet som är det viktiga, utan snarare att temperaturen hålls jämn under förvaringsperioden.

Förvara därför inte instrument på en vind eller i en källare, utan istället i ett rum du nyttjar till vardags. Skulle inte instrumenten få plats hemma så går det också att förvara dem i ett jämnt tempererat förråd.

Du kan hitta sådana på exempelvis www.Prinsenslager.se. Var dock noga med vilken typ av förråd du väljer. Ett värmeförråd är optimalt för instrument, eftersom temperaturen hålls jämn året om.

Undvik även direkt solsken när du förvarar ditt instrument. Det skadar väldigt lätt lacken, och sänker genast värdet.

Även luftfuktigheten är viktig att överväga. Olika instrument mår bra i olika klimat. Stråkinstrument vill exempelvis ha en relativt hög luftfuktighet, medan instrument med elektriska komponenter bör hållas relativt torra.