Rockens genrer

Idag finns det så många subgenrer att det är svårt att hålla koll på dem alla. Hårdrock, glamrock, speed metal, heavy metal, surfrock, indie rock, grunge, post-grunge – ja, antalet subgenrer tycks nästan vara otaliga. I den här texten skriver vi om några av de största subgenrerna som utvecklats från en gemensam stamfader – rock and roll.

Power metal

Det var först i mitten på 90-talet som uttrycket Power metal började användas för att beskriva en viss typ av musik. Begreppet kom till mycket tack vare bandet Helloween och deras album Keeper of the Seven Keys part I. Skivan inspirerade andra band till att producera liknande musik, och subgenren blev snart ett faktum att räkna med.

Alla är dock inte helt enliga om ursprunget. Många menar att power metal kunde höras redan på 80-talet av det tyska bandet Accept. De flesta kan nog skriva under på att det endast hördes inslag av power metal i dessa låtar – fullt ut var de inte ett power metal-band.

Punkrock

Punkrocken började ta sin form i mitten av 70-talet. Det var främst i USA, England och Australien som genren började bli stark. Särskilt bidragande till genren var The Stooges och MC5, båda från Detroit i USA, men även New York Dolls anses ha varit en betydande akt. Det här är dock inte punk som vi känner till det idag, även om dessa band ansågs spela det under sina storhetstider.

Istället var det när brittiska Sex Pistols fick sitt genombrott som punken fick den form vi är vana vid att höra den idag. I samband med att punken slog igenom anammade många ungdomar en livsstil, där man klädde sig (och i viss mån kanske betedde sig) som sina punk-idoler. Klart är att punkrocken bidragit kraftigt till rockens legendariska historia.

Glamrock

Glamrock uppstod redan under tidiga 70-talet, men har hängt med i olika former ända fram tills idag. Det är dock inte enbart musiken som utmärker den här genren – utseendet var nästan en lika viktig del. En svensk artist som hämtat inspiration från stora glamartister är Magnus Uggla, som var ett fan av exempelvis David Bowie och Mott the Hoople.

Den glamrock som spelades under 1980-talet kallas ofta för hair metal eller pudelrock. Hit hör till exempel band som Poison, Mötley Crüe, Ratt, Cinderella, Warrant och Dokken.