Största rockhitsen

Rock innefattar en rad olika undergenrer och många, många artister som sällar sig till någon av dessa. Genom tiderna har otaliga singlar släppts, men endast en liten del av dem har kommit att bli riktigt, riktigt stora. Det finns idag ett fåtal rocklåtar som nästan alla har hört, och som nästan alla kan sjunga med till. Men vilka är de egentligen?

Scorpions – Wind of Change

I slutet av 80-talet och under tidiga 90-talet, ungefär då den här låten skrevs och gavs ut, hände mycket i Europa. Wind of Change handlar just om de förändringar som skedde då, bland annat när Berlinmuren revs i rockgruppens hemland. Att Kalla kriget upphörde var något annat som inspirerade gruppens sångare Klaus Meine att skriva låten.

När Wind of Change släpptes som singel 1991 blev det snabbt en världshit, med goda listplaceringar i många olika länder. Till exempel hamnade den på en fjärdeplats i USA, och på en andraplats i Storbritannien. I Sverige nådde den ända upp till förstaplatsen. Kanske säger det något om rockmusikens roll i Sverige?

Survivor – Eye of the Tiger

Survivor nådde visserligen framgångar som grupp, men låten Eye of the Tiger känner nog många igen, utan att kunna säga vilka som har gjort den. Det var när låten hördes i filmen Rocky III, 1982, som den slog igenom på riktigt. I Norge kom den på en förstaplats, medan den hamnade på femte plats på Sveriges listor.

Fram tills idag har många artister, DJ:s och band gjort covers på låten i sin egen tappning. Ett exempel på det är det svenska pojkbandet Consoul, som gjorde en måttligt framgångsrik cover i slutet på 90-talet.

Nirvana – Smells Like Teen Spirit

Det var med Smells Like Teen Spirit som grungebandet Nirvana fick sitt genombrott. Efter att låten släpptes blev intresset för såväl singeln som gruppen starkt på mycket kort tid, och i slutet på året gav prestigefulla tidningen Rolling Stones låten en andraplats på sin lista över 1991 års bästa låtar. På singellistorna hamnade låten 1:a i länder som USA, Frankrike och Nya Zeeland.

Andra rockhits

Ovan kunde du läsa om tre stora rocklåtar, men urvalet är givetvis stort. Här ser du en snabblista på ytterligare stora rocklåtar, som alla har haft en stark betydelse för genren:

  • Deep Purple – Smoke on the Water
  • Led Zeppelin – Stairway to Heaven
  • Lynyrd Skynyrd – Free Bird
  • Guns ’N’ Roses – Sweet Child O’ Mine
  • AC/DC – Back in Black
  • Black Sabbath – Paranoid
  • Boston – More Than a Feeling