Här är kändisarna som utsatts för ID-stölder

ID-kapningar blir allt vanligare och några som är riktigt utsatta är kändisar. Faktum är att flera kändisar redan fått sina identiteter kapade och förlorat stora summor pengar.

Kändisar har ofta stora summor pengar på kontot. Därmed är de extra utsatta för hackerattacker och få sina identiteter kapade.

ID-kapningar vanligare i Sverige

ID-kapningar blir allt vanligare och bara i Sverige har det i år kommit in 13 000 anmälningar till polisen. Men med allra största sannolikhet finns det ett rejält mörkertal. Att drabbas av en ID-kapning innebär inte bara mycket arbete för att återfå sin identitet. I många fall innebär det även att man förlorar mycket pengar.

Som tur är finns det sätt att skydda sig. Med ett ID-skydd kan man få hjälp att förhindra en ID-kapning. Och skulle identiteten trots allt hamna i fler händer får man hjälp av experter på området för att få tillbaka sin identitet.

Några som är riktigt utsatt för denna typ av bedrägerier är kändisar. De har ofta mycket pengar och är alltid under allmänhetens bevakning. Det gör att det minsta snedsteg de gör kan snappas upp av en hackare. Flera kändisar har tidigare fått sina identiteter kapade, däribland en världskänd rappare.

50 Cent

Det var 2013 som ett gift par åkte fast efter att ha påståtts sig vara 50 Cent, NBA-spelaren Carmelo Anthony och flera andra kändisar. Deras kreditkort stals och paret köpte bland annat smycken och fordon till ett värde av en halv miljon dollar, drygt fyra miljoner kronor. Paret kom som sagt inte undan men de var väldigt specifika med sina val av kändisar. De valde personer som är kända för att spendera mycket pengar och på så vis kunde de undvika misstankar från kreditkortsbolagen.

Kim Kardashian

En tonåring vid namn Luis Flores, Jr. lyckades stjäla Kim Kardashians identitet. Med hjälp av identiteten kunde han föra över mer än 500 000 kronor från Kim Kardashians mammas konto. Flores lyckades även stjäla identiteten från ett flertal andra kändisar, så som Ashton Kutcher och Paris Hilton. Utöver det hade han bankkontoinformation och personnummer från diverse kändisar sparade på ett USB-minne, däribland Michelle Obama och Bill Gates. Flores dömdes till fängelse i tre och ett halvt år.

Mark Zuckerberg

Ja, till och med Mark Zuckerberg har råkat ut för en hackerattack. Detta skedde i juni 2016. Facebook-grundaren fick både sitt Twitter- och Pinterestkonto hackat. Lösenordet han använde sig av var kanske inte heller det bästa – dadada. Lösenordet användes dessutom på båda profilerna. Nog borde Zuckerberg allt varit mer medveten om riskerna med ett svagt lösenord.

Hackarna passade även på att ta en screenshot och publicera på internet med texten ”just testing your security”.