Starta ett band

Att starta ett band är ett roligt sätt att få ut sin kreativitet på. Är man duktig är det också en potentiell väg till en ny karriär. Många drömmer om rockstjärnelivet, men det krävs en hel del arbete och talang för att ta sig dit. En del menar att det handlar om tur, vilket säkerligen stämmer till viss del – men lika många skulle nog säga att man jobbar sig till turen.

Att starta ett band kan vara dyrt. Hos den statliga myndigheten Kulturrådet kan du ansöka om bidrag för att komma igång med din idé.

Hitta medlemmar

På nätet finns många olika communityn där du kan söka efter bandmedlemmar. Det sker då som regel antingen i form av annonser eller inlägg i forumtrådar. Ett tips är att beskriva det du söker så specifikt som möjligt. Skriv hur gammal du är, önskad ålder på bandmedlemmar och vilka stilar du influeras av. Få även med aktuell status på andra saker. Har du tillgång till replokal? Finns inbokade spelningar?

Om du känner många som håller på med musik kan det vara bättre att gå den vägen. Prata med vänner och vänners vänner för att hitta medlemmar du tror du kan skapa ett bra band tillsammans med.

Hitta en replokal

Om du ännu inte har hittat en replokal är det hög tid att göra det. Det är vanligt att man hyr en färdigisolerad lokal under jord någonstans, men det finns såklart inga hinder för att till exempel göra en replokal av garaget. Tänk på ljudnivåerna så att ingen osämja med grannarna uppstår.

Så vilken utrustning behövs egentligen? Till att börja med är det bra att ha följande (lite beroende på musikstil, givetvis):

  • Instrument. För att spela behöver ni såklart instrument att spela på. En alternativ lösning för dig som vill kunna repa på låga volymer är att köpa ett digitalt trumset. Om det ska låta riktigt bra får du dock vara beredd på att lägga ner ganska mycket pengar.
  • PA-system, mixer och mikrofoner. För sångare och eventuell uppmickning av t.ex. baskagge.
  • Förstärkare. För bas och gitarr.

Värt att känna till är att många studieförbund ger bidrag för lokalhyror.

Låtar

Vem ska skriva låtarna? Eller ska du starta ett coverband? Till en början behöver det nödvändigtvis inte finnas någon panik med att ha flera låtar klara. Ofta är det bra att börja spela ihop sig med hjälp av låtar alla redan känner till. Har du däremot redan spelningar inbokade kan det kännas desto mer angeläget att få låtarna klara, givetvis. Med det sagt är det inget som bör stressas fram – låt det ta sin tid och vänta istället med att boka in giggen.